انتخاب زبان :

خوابی که به آشفتگی از سر باغداران می‌پرد! / آفت مگس زیتون

مگس

این روزها شیوع آفت مگس زیتون به اوج خود رسیده و آرامش را از باغداران استان‌های زیتون‌کار ربوده است.

زیتون، این میوه سبزقبای پرخاصیت، می‌تواند زمینه بسیار مناسبی برای رونق اقتصاد غیرنفتی فراهم کند؛ در واقع ساماندهی بازار و هر چه علمی‌تر شدن تولید در حوزه کشاورزی در خصوص محصولاتی از جمله زیتون که یکی از برندهای باغ‌داری کشور به‌شمار می‌رود، می‌تواند ضمن تضمین امنیت غذایی، با بهره‌گیری از توان صنایع داخلی، زمینه توسعه صادرات را فراهم کند و در بحران تحریم، فرصتی برای رهایی از اقتصاد نفتی باشد اما افسوس که طبق معمول، هر دم از این باغ بری می‌رسد ...

مگس میوه زیتون از آفات بسیار مهمی است که در اکثر نقاط زیتون‌خیز وجود دارد و متاسفانه امسال در استان‌هایی از جمله، گیلان، قزوین، زنجان و گلستان مشاهده شده است. این حشره، خسارات شدیدی به میوه‌های زیتون وارد می‌کند و به طور اختصاصی روی زیتون فعالیت می‌کند.

در واقع، پس از آن‌که حشره بالغ ماده روی میوه تخم می‌گذارد، بوی خاصی از میوه متصاعد شده و باعث می‌شود که مگس‌های دیگر روی آن میوه تخم نگذارند. ولی 2 تا 3 روز بعد، تخم باز شده و کرم شروع به تغذیه از گوشت میوه زیتون می‌کند. چنین روندی، باعث ریزش میوه‌ها قبل از برداشت و متعاقب آن، کاهش کیفیت روغن زیتون می‌شود. این در حالی است که مبارزه با آفت مگس زیتون، به جد نیازمند استفاده از روش‌های نوین و تاثیرگذار است و کنترل بیولوژیکی می‌تواند خسارت آفت مگس زیتون را تا حد قابل قبولی در باغات کاهش دهد.

به عبارتی، کارشناسان کشاورزی معتقدند که امروزه باید از روش‌های مناسبی برای مبارزه با آفت مگس زیتون استفاده کنیم و اتکای صرف به استفاده از تله کارت زرد نمی‌تواند راهگشا باشد.

رئیس شورای ملی زیتون ایران نیز در همین رابطه با اشاره به این‌که بخش دولتی، باغ‌داران را تنها گذاشته و اگر نمایندگان به داد کشاورزان نرسند، صنعت زیتون نابود می‌شود، اظهار کرد: جمعیت آفت مگس زیتون طغیانی شده و پیگیری برای کمک‌رسانی از جانب سازمان حفظ نباتات کشور، برای مبارزه با این آفت تا امروز به نتیجه نرسیده است. بیم این می‌رود که امسال با توجه به شرایط مساعد آب و هوایی، شاهد نابودی کامل باغ‌های زیتون در برخی مناطق باشیم .

مهدی عباسی با بیان این‌که متاسفانه برخی از مسئولان سازمان حفظ نباتات از کمک به باغ‌داران برای مبارزه با آفت مگس زیتون شانه خالی می‌کنند، ادامه داد: سال 83 علی‌رغم برخی مخالفت‌ها و مقاومت‌ها، برای ورود میوه خام از کشورهای سوریه، عراق و ترکیه مجوز صادر شد و این تصمیم، آغاز مصیبت برای باغ‌های زیتون کشور بود . این در حالی است که از آن زمان تا به امروز، اقدام مناسبی برای مبارزه با مگس زیتون صورت نگرفته است و اگر برخی سال‌ها جمعیت مگس زیتون کم‌تر شد، فقط به خاطر شرایط آب و هوایی بود.

وی افزود: سازمان حفظ نباتات از باغ‌داران خواسته که خودشان برای مبارزه با این آفت اقدام کنند. درحالی که برای مقابله با این آفت غیربومی، مکانیزم مناسبی در اختیار باغ‌داران نیست و شرایط نامساعد اقتصادی، مبارزه موثر با آفت مگس زیتون را برای باغ‌داران تقریبا غیرممکن کرده است .

عباسی با تاکید بر این‌که تله‌های نصب شده در باغات زیتون نشان می‌دهد که جمعیت این آفت در برخی مناطق وحشتناک است، خاطرنشان کرد: نمایندگان مجلس از استان‌های گیلان، زنجان، قزوین و گلستان که بیشترین درگیری با آفت مگس زیتون را دارند، باید با توجه به وظایف نظارتی خود بر عملکرد دستگاه‌های دولتی، این مشکل را در مجلس مطرح کرده و دولت را مجاب به کمک به باغ‌داران کنند.

به گزارش روابط عمومی شورا ، "زیتون" از مهم‌ترین گیاهان روغنی است که بخش عمده‌ای از محصول برای استخراج روغن و بخش قابل توجهی از آن برای مصارف مختلف فرآوری می‌شود . البته تغذیه، هرس، آبیاری، اقلیم، نوع و ارقام زیتون، روی کیفیت روغن این محصول باغی موثر است و هدف اصلی از توسعه باغات زیتون در ایران، افزایش توسعه روغن و کاهش وابستگی به واردات روغن‌های نباتی است. برای دست‌یابی به این هدف، علاوه بر به‌روز بودن دانش باغ‌داران، حمایت‌های دولتی و از همه مهم‌تر، حمایت سازمان حفظ نباتات نقش بسیار پررنگی ایفا می‌کند.

https://t.me/iranian_olive_council/1755

آدرس: تهران خیابان مفتح جنوبی نرسیده به مجموعه ورزشی شهید شیرودی کوچه افشار پلاک 8 

تلفن:  8-02188381337   فکس: 02188381339 

img 339206images     opened email envelope 318 44146  telegram